Descoperă Praga – Part 2

11.jpg
Cetatea din Praga

Top 6 Locuri pe care le-am văzut la Praga

Dacă în Descoperă Praga – Part 1 am discutat mai mult despre cum ne deplasăm și ce consumăm, în Descoperă Praga – Part 2 voi pune accent pe obiectivele culturale.

#1. Charles Bridge

Cunoscut și sub numele de Podul Carol este un pod celebru ce traversează râul Vltava în Praga. Are o lungime de 515m și o lățime de 10m. Poate fi admirat în totalitate în timpul unei cine romatice dintr-o Croazieră pe Vltava. Priveliștea este una de vis ce nu trebuie ratată.

pod.jpg
Vedere de pe Charles Bridge, Praga

praga8.jpgCharles Bridge, vedere de pe Vltava

Statuile de pe Pod

Balustradele Podului Carol sunt decorate cu 30 de statui, majoritatea realizate în stil baroc. Acestea alcătuiesc o combinație unică datorită stilului gotic al podului și reprezintă diferiți sfinți și protectori venerați la vremea respectivă. Te vor impresiona, ca toate celelalte din acest oraș fie prin frumusețea lor, fie prin tragism.

O listă completă a celor 30 de statui, denumirea și descrierea aspectului lor poate fi găsită aici

praga6.jpgStatuia Sf. Ioan Nepomuk

La 20 martie 1393 Sfântul Ioan Nepomuk a fost aruncat în râul Vltava de pe Podul Carol, la cererea expresă a regelui Venceslau.

8.jpg
Statuia sfinților Ioan de Matha, Felix de Valois și Ivan

Este cea mai scumpă și spațioasă statuie de pe pod. A fost destinată să onoreze cei doi fondatori ai Ordinul Sfintei Treimi, ordin care a supravegheat cumpărarea și răscumpărarea creștinilor ținuți în captivitate de turci. Statuia Sfântul Ivan a fost adăugată în grup din motive necunoscute. Baza sculpturii descrie o peșteră în care trei creștini legați se roagă Domnului pentru mântuire.

De aici putem ajunge la pas la următoarea noastră destinație.

#2. Prague Castle

Cunoscut și sub numele de Prague Burg (germană) sau Cetatea din Praga este un complex fortificat de clădiri.

Castelul a fost un sediu al puterii, aici aflându-se reședința regilor Boemiei, împăraților Sfântului Imperiu Roman și președinților Cehoslovaciei, iar în prezent reședința oficială a președintelui Republicii Cehe. Bijuteriile Coroanei Boemiei sunt păstrate într-o cameră ascunsă din interiorul cetății.

Ansamblul Cetății din Praga este alcătuit din

  • ziduri de incintă
  • castele
  • curți interioare

Toate sunt grupate în jurul Catedralei Sf. Vitus.

10.jpg

view3.jpg
Intrare la Cetatea din Praga

#3. St. Vitus Cathedral

Cunoscută și sub numele de Catedrala Sfântului Vitus.  Înălțime maximă de 96m.

catedrala-saint-vitus.jpg
Catedrala Sf. Vitus

Catedrala actuală este cea de-a treia dintr-o serie de edificii religioase care au existat pe acest loc, toate având hramul Sf. Vitus. De ce Sf. Vitus? Pentru că Venceslau a dobândit o relicvă sfântă – brațul Sf. Vitus – de la împăratul Henric I.
În anul 1060, după ce a fost înființată Episcopia Pragăi, prințul Spytihněv al II-lea a dorit să construiască o biserică mai spațioasă deoarece rotonda existentă era prea mică pentru a-i găzdui pe credincioși.
Actuala catedrală gotică a fost fondată la 21 noiembrie 1344, când Episcopia de Praga a fost ridicată la rangul de arhiepiscopie.

La baza acestei minunate clădiri (se poate vedea în imaginea de mai sus, colț dreapta jos) am descoperit… horoscopul! Nu am gasit prea multe date despre acesta, așa că voi arăta doar imaginile în care vă puteți regăsi fiecare dintre voi zodia.

Zodia mea este scorpion.

7.jpg

1.jpg

3.jpg

5.jpg

balanță     – scorpion

săgetător  – capricorn

2 balanta-scorpion-sagetator-capricorn.jpg

gemeni – rac

leu         – fecioara

4 gemeni-rac-leu-fecioara.jpg

vărsător – pești

berbec    – taur

6 varsator-pesti-berbec-taur.jpg

#4. Dancing House

Cunoscută și sub denumirea de Tančící dům , Fred și Ginger sau Casa care dansează.

after.jpg

Ce este Dancing House?? … un Hotel de patru stele

large-praga.jpg

1233.jpg
La intrarea în clădire este și un magazin drăgălaș cu suveniruri. Au nenumărate lucruri drăguțe pe care le puteți achiziționa la un preț super ok. De la clasicile vederi, pixuri, brelocuri, magneți simpli sau 3D până la tricouri, bluze și genți.

12.jpg
Magnet 3D Dancing House

#5. Ceasul Astronomic

Cunoscut și sub numele de Prague Astronomical Clock. Este localizat în piața din Centrul Vechi al orașului, pe peretele primăriei. Atrage foarte tare turiștii prin aspectul său, cât și prin faptul că la fiecare oră fixă are loc un spectacol muzical.

Cadranul astronomic

Fundalul acestuia reprezintă Pământul, Cerul și Umbra Soarelui. Pe acest fundal mai sunt reprezentate patru elemente importante:

  • Cercul Zodiacal
  • un cerc extern care se rotește
  • un Soare în miniatură (aliniat alături de mâna aurită)
  • o Lună în miniatură

Funcția acestui mecanism care plasează Pământul în centrul Universului nu consta atât în indicarea orei exacte cât mai ales în redarea orbitelor presupuse ale Soarelui și Lunii în jurul planetei noastre. De aceea acul ce are un soare în vârf indică de fapt trei ore diferite. Cercul exterior divizat în cifre arabe medievale măsoară timpul după modul folosit în vechea Boemie în care zilele aveau douăzeci de ore, acest timp socotindu-se între două răsărituri succesive ale Soarelui. Cifrele romane indică timpul așa cum se măsoară în prezent.

15.jpg

#6. Vyšehrad and Vyšehrad Cemetery

Deși poate suna puțin ciudat să mergi la Praga să vizitezi un cimitir, recomand asta pentru că se ajunge cu ușurință la el odată ce vizitezi Vyšehradul.

Cum ajungi la Vyšehrad? Noi am mers cu metroul, stația se cheamă chiar așa. Vizitarea sa implică destul de mult mers pe jos așa că trebuie încălțăminte adecvată!

1.jpg

La intrare vei găsi o hartă foarte bună care te va ghida cu ușurință prin toată incinta. Nu țin minte să fi plătit ceva pentru a vizita.

praga17.jpg

Bazilica Sf. Petru și Paul

WP_20171225_10_05_41_Pro.jpg

13.jpg
Intrare Bazilică Sf. Petru și Paul

Mormintele compozitorilor Antonín Dvořák și Bedřich Smetana

14.jpg

Vyšehrad-cemetery-praga-smetana2.jpg

Vyšehrad-cemetery-praga-smetana0.jpg

Acestea sunt doar câteva din minunățiile culturale pe care le are de oferit Praga! Cu drag aș mai merge o dată cel puțin, dacă nu chiar de două ori. Și cu drag aș dori să o vizitez în momente diferite ale anului.

 

Care sunt locurile tale preferate din Praga??

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește acest blog și lasă un comentariu!
Le citesc cu drag~

 

 

 

 

 

15 gânduri despre „Descoperă Praga – Part 2

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.