Grădina Botanică Anastasie Fătu a fost înfiinţată în anul 1856 și poartă numele fondatorului său, medicul şi naturalistul Anastasie Fătu.
Este prima grădină botanică universitară românească şi, în acelaşi timp, cea mai mare din ţară, unică prin numărul mare de specii vegetale şi prin măsurile speciale de conservare aplicate. Amenajarea acestei grădini botanice a început în anul 1963 și a fost continuată şi dezvoltată permanent. Pe actualul amplasament ocupă o suprafaţă de 89,55 de hectare, fiind organizată în 10 secţii:
- Sistematică
- Fitogeografică
- Complexul de Sere
- Flora şi Vegetaţia României
- Silvostepa Moldovei
- Biologică
- Plante Utile
- Dendrarium
- Ornamentală
- Rosarium
Ce putem vedea în lunile februarie-august
În această perioadă sunt prezentate colecţii cu azalee, camelii, orhidee, crotoni, cactuşi, bonsai, lalele, irişi, narcise, trandafiri și dalii.
Ce putem vedea în lunile septembrie-noiembrie
Începând cu anul 1976 sunt expuse, sub genericul Flori de toamnă, crizanteme, fructe, seminţe, varză, sfeclă, ardei şi dovleci decorativi.
Crizanteme (tufănele), toamnă 2018
Secţia Sistematică
Are 4,5 ha și prezintă clasificarea filogenetică a regnului vegetal. În cadrul acestei secţii s-au amenajat și un bazin pentru plante de apă și câteva stâncării.
Bazinul cu nuferi, toamnă 2018
Zona cu stânci, toamnă 2018
Secţia Fitogeografică
Are 12,41 ha, cu 734 taxoni și cuprinde plante grupate după locul de origine, pe continente şi zone biogeografice.
Complexul de Sere
Conține 2500 taxoni și este o zonă destinată cultivării plantelor tropicale, subtropicale şi mediteraneene, cuprinde 20 de corpuri de sere cu o suprafaţă totală de 5.500 m2.
Complexul de sere, toamnă 2018
Secţia Flora şi Vegetaţia României
Sunt 23 ha cu 709 taxoni, grupați pe provincii istorice. Se ține cont și de relieful terenului, de zonalitate şi etajarea vegetaţiei.
Secţia Silvostepa Moldovei
Are 14 ha, cu 340 taxoni. Urmăreşte conservarea in situ şi ex situ a principalelor tipuri de ecosisteme din silvostepa Moldovei.
Secţia Biologică
Cu 5,27 ha și 1230 taxoni, prezintă unele aspecte ale organizării şi evoluţiei plantelor, adaptările la mediul de viaţă, precum şi influenţa omului în procesul de ameliorare.
Secţia Plante Utile
Are 1,5 ha și 608 taxoni. Grupează resurse vegetale care provin din flora spontană sau introduse în cultură în scop alimentar sau medicinal.
Secţia Dendrarium
Cu 17,9 ha și 190 taxoni, reuneşte specii de plante lemnoase indigene şi exotice grupate din punct de vedere ecologic, sistematic şi peisagistic.
Secţia Ornamentală
Are 4,5 ha și 1104 taxoni, grupează specii şi soiuri de plante ornamentale cultivate sau care provin din flora spontană. În acest spaţiu s-a organizat şi o subsecţie pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere.
Secţia Rosarium
Are 1,7 ha și reuneşte aproximativ 800 de specii, soiuri şi hibrizi de trandafiri, repartizate în grupe horticole după habitus, dimensiunea plantelor şi culoarea florilor. În spaţiile periferice sunt amplasate speciile sălbatice genitoare, distribuite după originea lor biogeografică.
Expoziție de lalele – Primăvară 2019
În continuare vreau să pun accent pe zecile de soiuri de lalele care colorează grădina botanică în această perioadă din an. Pozele sunt făcute pe 26 aprilie 2019 așa că încă le puteți vedea în plină floare dacă nu ați făcut-o deja!Grupa de Lalele cu Floare de Crin. La această grupă forma florii se aseamănă cu cea a unui crin, având petale foarte ascuțite și reflexe. Ajung la o înălțime de 50-60cm. Lalelele din acest grup înfloresc în același timp cu cele din grupul Darwin-hybrid. Soiul cel mai întâlnit este West Point, alături de White Triumphator, Claudia, Holland Chic, Maytime.
Grupa Viridiflora. Această grupă a fost introdusă în 1981 și este numită așa datorită faptului că spatele petalelor are nuanțe de verde. Lalelele din această grupă înfloresc tărziu și variază ca înălțime de la 30 la 60 de cm. Unele soiuri au frunze varietate. Unul din soiurile cele mai populare este Spring Green. Mai pot fi admirate soiurile: Humming Bird, Esperanto, Green Wave, Doll’s Minuet, Golden Artist.
Viridiflora Tulip – Green Wave
Există o foarte mare varietate în formă și culoare, cum nu am mai văzut în nici o altă grădină botanică de la noi.Fiecare floare perfectă, îmi era sincer greu să aleg doar una pe care să o pozez!
Lalelele Lambada au tulpinile lungi, puternice, iar florile sunt interesante datorită petalelor cu margine fin franjurată.
Băncile frumoase în formă de fluture sunt bine plasate, poți admira de aproape covorul colorat de flori.
Prin intrarea din stânga imaginii se poate accesa zona de sere. Desigur, nu înainte de a te opri la umbră pe o bancă, pentru a admira frumoasele lalele din fața ei.
La o privire mai atentă, unele dintre aceste lalele au tulpina în gradient maro- verde.
Program
În perioada 1.10 – 14.04
- exterior: zilnic între 9:00 – 17:00
- sere 9:00 – 16:00
În perioada 15.04 – 30.09
- exterior: zilnic între 9:00 – 20:00
- sere: 9:00 – 18:00
În zilele de luni şi miercuri, serele sunt închise!
Program special
Pentru perioada 26 apr – 2 mai 2019
- exterior: zilnic între 9:00 – 20:00
- sere 9:00 – 18:00, (2 mai 2019 – închis)
Se va folisi în exclusivitate intrarea din Strada Dumbrava Roșie nr. 7
Preț de intrare
- 5 lei/ persoană
- 3 lei/persoană pentru elevi și studenți
- 3 lei/persoană pentru grupuri
- 50 lei abonament lunar
- 25 lei abonament lunar pensionari
Info
http://www.botanica.uaic.ro
http://www.uaic.ro/gradina-botanica-anastasie-fatu/
ce frumos, tare mi-ar placea sa ajung acolo! noi nu avem in oras o gradina botanica si sufar din aceasta cauza, cea mai apropiata de mine este cam la 150 kilometri.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
la noi vad ca este abordata mai mult ca un parc, nu sunt asa cum sunt in Bucuresti de exemplu Herastrau sau Tineretului asa ca lumea vine aici 🙂
ApreciazăApreciază
Am fost și eu și e într-adevăr frumoasă! Ai prins niștre cadre super mișto, ești foarte talentată. Keep up the good work! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc frumos! Am facut multe genuflexiuni pentru a prinde unghiul :))
ApreciazăApreciat de 1 persoană
E de apreciat! 😂💋
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Merci 💋💋 Sa ai o seara frumoasa! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Raiul pe pamant! Stiu ce sa vizitez acum cand merg in Iasi 💕
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Super! 💕 Chiar merita vizitat 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
In Iasi n-am ajuns in Gradina Botanica si cand ma uit la poze pot sa spun ca imi place mult de tot cum arata floricelele
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Chiar se ocupa si aranjeaza frumos in fiecare perioada a anului 💕
ApreciazăApreciază
E superba Gradina Botanica din Iasi. Abia astept sa ajung din nou sa o vad.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Neaparat de vizitat si in perioada aceasta!
ApreciazăApreciază
Cel mai frumos loc din Iași este aceasta gradina botanica ❤️❤️ Te îndrăgostești de ea fără sa vrei ❤️
ApreciazăApreciat de 1 persoană
da, asa mi se pare si mie! ❤
ApreciazăApreciază
M-ai convins sa ajung si eu intr-o zi la aceasta Gradina Botanica! Este de vis cand totul e inflorit!! 😘 Lalelele arata ca in povesti! Atatea modele si culori!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, varietate foarte mare! Si toate sunt doar una si una 🙂
ApreciazăApreciază
E foarte frumoasă! Merg destul de des să vizitez Grădini Botanice,dar la Iași nu am ajuns până acum.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Daca ajungi, trebuie vizitata. Au in fiecare perioada din an ceva aranjat.
ApreciazăApreciază
Uaau! Cate flori superbe si ce poze frumoase, ai surprins totul foarte bine 🙂 Abia astept sa ajung si eu aici ❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc mult! Astept acum expozitia de toamna. 😀 Am inteles ca este rand de o ora la intrare atunci, asa de frumoasa este.
ApreciazăApreciază