Grădina Botanică Anastasie Fătu din Iași – Expoziție de lalele

Grădina Botanică Anastasie Fătu a fost înfiinţată în anul 1856 și poartă numele fondatorului său, medicul şi naturalistul Anastasie Fătu.

Este prima grădină botanică universitară românească şi, în acelaşi timp, cea mai mare din ţară, unică prin numărul mare de specii vegetale şi prin măsurile speciale de conservare aplicate. Amenajarea acestei grădini botanice a început în anul 1963 și a fost continuată şi dezvoltată permanent. Pe actualul amplasament ocupă o suprafaţă de 89,55 de hectare, fiind organizată în 10 secţii:

  • Sistematică
  • Fitogeografică
  • Complexul de Sere
  • Flora şi Vegetaţia României
  • Silvostepa Moldovei
  • Biologică
  • Plante Utile
  • Dendrarium
  • Ornamentală
  • Rosarium

Ce putem vedea în lunile februarie-august8

În această perioadă sunt prezentate colecţii cu azalee, camelii, orhidee, crotoni, cactuşi, bonsai, lalele, irişi, narcise, trandafiri și dalii.

Ce putem vedea în lunile septembrie-noiembrie19

Începând cu anul 1976 sunt expuse, sub genericul Flori de toamnă, crizanteme, fructe, seminţe, varză, sfeclă, ardei şi dovleci decorativi.

23
Crizanteme (tufănele), toamnă 2018

Secţia Sistematică

Are 4,5 ha și prezintă clasificarea filogenetică a regnului vegetal. În cadrul acestei secţii s-au amenajat și un bazin pentru plante de apă și câteva stâncării.

20
Bazinul cu nuferi, toamnă 2018

24
Zona cu stânci, toamnă 2018

Secţia Fitogeografică

Are 12,41 ha, cu 734 taxoni și cuprinde plante grupate după locul de origine, pe continente şi zone biogeografice.

22

Complexul de Sere

Conține 2500 taxoni și este o zonă destinată cultivării plantelor tropicale, subtropicale şi mediteraneene, cuprinde 20 de corpuri de sere cu o suprafaţă totală de 5.500 m2.

25
Complexul de sere, toamnă 2018

Secţia Flora şi Vegetaţia României

Sunt 23 ha cu 709 taxoni, grupați pe provincii istorice. Se ține cont și de relieful terenului, de zonalitate şi etajarea vegetaţiei.

Secţia Silvostepa Moldovei

Are 14 ha, cu 340 taxoni. Urmăreşte conservarea in situ şi ex situ a principalelor tipuri de ecosisteme din silvostepa Moldovei.

Secţia Biologică

Cu 5,27 ha și 1230 taxoni, prezintă unele aspecte ale organizării şi evoluţiei plantelor, adaptările la mediul de viaţă, precum şi influenţa omului în procesul de ameliorare.

Secţia Plante Utile

Are 1,5 ha și 608 taxoni. Grupează resurse vegetale care provin din flora spontană sau introduse în cultură în scop alimentar sau medicinal.

Secţia Dendrarium

Cu 17,9 ha și 190 taxoni, reuneşte specii de plante lemnoase indigene şi exotice grupate din punct de vedere ecologic, sistematic şi peisagistic.

21

Secţia Ornamentală

Are 4,5 ha și 1104 taxoni, grupează specii şi soiuri de plante ornamentale cultivate sau care provin din flora spontană. În acest spaţiu s-a organizat şi o subsecţie pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere.

11

Secţia Rosarium

Are 1,7 ha și reuneşte aproximativ 800 de specii, soiuri şi hibrizi de trandafiri, repartizate în grupe horticole după habitus, dimensiunea plantelor şi culoarea florilor. În spaţiile periferice sunt amplasate speciile sălbatice genitoare, distribuite după originea lor biogeografică.

2

Expoziție de lalele – Primăvară 2019

În continuare vreau să pun accent pe zecile de soiuri de lalele care colorează grădina botanică în această perioadă din an. Pozele sunt făcute pe 26 aprilie 2019 așa că încă le puteți vedea în plină floare dacă nu ați făcut-o deja!3Grupa de Lalele cu Floare de Crin. La această grupă forma florii se aseamănă cu cea a unui crin, având petale foarte ascuțite și reflexe. Ajung la o înălțime de 50-60cm. Lalelele din acest grup înfloresc în același timp cu cele din grupul Darwin-hybrid. Soiul cel mai întâlnit este West Point, alături de White Triumphator, Claudia, Holland Chic, Maytime.9
Grupa Viridiflora. Această grupă a fost introdusă în 1981 și este numită așa datorită faptului că spatele petalelor are nuanțe de verde. Lalelele din această grupă înfloresc tărziu și variază ca înălțime de la 30 la 60 de cm. Unele soiuri au frunze varietate. Unul din soiurile cele mai populare este Spring Green. Mai pot fi admirate soiurile: Humming Bird, Esperanto, Green Wave, Doll’s Minuet, Golden Artist.
5

Viridiflora Tulip – Green Wave

Există o foarte mare varietate în formă și culoare, cum nu am mai văzut în nici o altă grădină botanică de la noi.6Fiecare floare perfectă, îmi era sincer greu să aleg doar una pe care să o pozez!14Lalelele Lambada au tulpinile lungi, puternice, iar florile sunt interesante datorită petalelor cu margine fin franjurată.15Băncile frumoase în formă de fluture sunt bine plasate, poți admira de aproape covorul colorat de flori.7 Prin intrarea din stânga imaginii se poate accesa zona de sere. Desigur, nu înainte de a te opri la umbră pe o bancă, pentru a admira frumoasele lalele din fața ei.121La o privire mai atentă, unele dintre aceste lalele au tulpina în gradient maro- verde. 13

Program

În perioada 1.10 – 14.04

  • exterior: zilnic între 9:00 – 17:00
  • sere 9:00 – 16:00

În perioada 15.04 – 30.09

  • exterior: zilnic între 9:00 – 20:00
  • sere: 9:00 – 18:00

În zilele de luni şi miercuri, serele sunt închise!

Program special

Pentru perioada 26 apr – 2 mai 2019 

  • exterior: zilnic între 9:00 – 20:00
  • sere 9:00 – 18:00, (2 mai 2019 – închis)

Se va folisi în exclusivitate intrarea din Strada Dumbrava Roșie nr. 7

Preț de intrare

  • 5 lei/ persoană
  • 3 lei/persoană pentru elevi și studenți
  • 3 lei/persoană pentru grupuri
  • 50 lei abonament lunar
  • 25 lei abonament lunar pensionari

Info
http://www.botanica.uaic.ro
http://www.uaic.ro/gradina-botanica-anastasie-fatu/

 

 

 

 

21 de gânduri despre „Grădina Botanică Anastasie Fătu din Iași – Expoziție de lalele

  1. M-ai convins sa ajung si eu intr-o zi la aceasta Gradina Botanica! Este de vis cand totul e inflorit!! 😘 Lalelele arata ca in povesti! Atatea modele si culori!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.