Barza a lansat singurul test cu care poți depista acasă boala Lyme

Când, în sfârșit, temperatura e plăcută și iarba verde îți face cu ochiul, tu trebuie să te ferești de inamicul care te așteaptă în vârful ierbii. În perioada mai–septembrie sunt sesizate cele mai multe cazuri de muşcături de căpușă. Ai șanse mai mari să fii mușcat de căpușă în zonele cu iarbă, tufișuri sau la pădure, deoarece căpușele preferă solul umbrit și umed.

 

Cum recunoști acest inamic?

Căpușele (Ixodes Ricinus) au corpul oval, plat, de dimensiunea unei semințe de susan. Însă, după ce se hrănesc cu sânge, pot ajunge de dimensiunea unei boabe de cafea.

Căpușe infectate

Potrivit estimărilor, 17% dintre căpușe sunt infectate cu bacteria Borrelia care provoacă boala Lyme – cunoscută și sub numele de “boala cu 1.000 de feţe” din cauza varietății simptomelor pe care le provoacă. Iar probabilitatea infecţiei este de 1-2% din oamenii muşcaţi de căpușe. Doar căpușele care sunt atașate de pielea ta și se hrănesc cu sânge timp de 36-48 ore pot transmite bacteria Borrelia, care intră prin piele și ajunge în sânge.

36% dintre căpușe preferă grupa de sânge A și 15% grupa B, iar în România sunt recunoscute anumite zone cu o incidență mai mare a bolii, în special în partea de nord a țării, în județele Sibiu, Harghita, Satu Mare, Sălaj, Alba, Botoșani și Brașov.

Manifestări clinice

Stadiul I (infecţia localizată): 90% din persoane dezvoltă maculă sau papulă eritematoasă nedureroasă, care treptat se deplasează de la locul iniţial, într-o formă inelară, denumit “erythema chronicum migrans”.

Absența lui nu înseamnă întotdeauna absența infecției. Eritemul migrator se poate instala oricând între 3 și 30 zile de la momentul mușcăturii, prezentându-se ca o erupție cutanată roșiatică și nedureroasă, cel mult însoțită de prurit sau de senzația de arsură. Pe măsură ce timpul trece, edemul se extinde circular, devenind un halou roșu cu o decolorare centrală – de aici și aspectul de ”semn de tras la ţintă” sau de ”ochi de bou”.

De multe ori simptomele pot fi înșelătoare, semnele infecției fiind asemănătoare cu cele ale gripei: febră, astenie, oboseală, dureri de cap, dureri articulare, dureri musculare, limfadenopatii.

Toate aceste semne dispar spontan!

Stadiul II (infecţia diseminată): 10-15% dezvoltă simptome generale, cu astenie, anorexie, dureri articulare, dureri musculare, cefalee, subfebră. Simptomele acestei etape sunt variate și nu neapărat specifice pentru boala Lyme!

Apare numai dacă pacientul nu primește tratamentul corespunzător, însemnând că bacteria s-a răspândit în organism prin intermediul sistemului sangvin și limfatic.

Sunt prezente și manifestări cardiace precum miocardită, pericardită, bloc atrioventricular.

Sunt prezente și manifestări neurologice, precum pareza nervului facial și a altor nervi cranieni, poliradiculită dureroasă, meningită limfocitară, dureri radiculare importante, deficite neurologice variate (motorii, senzitive, atrofie musculară).

Rar encefalită, cu deficite neurologice focale, tulburare de concentrare, modificări de personalitate și depresie.

Stadiul III (infecţia este persistentă): neuroborelioză cronică, encefalomielita Lymerar. Apare după mai mulți ani de la infectare, având o latenţă de 1-17 ani.

Sunt prezente deficite neurologice, cu ataxie, pareze de nn. cranieni, para/tetrapareză, incontinenţă urinară, encefalopatie (tulburări de concentrare și memorie, insomnie, astenie, depresie) + miozită + vasculită cerebrală + acrodermatită cronică atrofică.

lyme 1

Ce poți face?

Dacă vrei să te ferești de acest pericol, fără să îți refuzi plăcerea de a ieși în mijlocul naturii, inspectează-ți atent pielea și folosește spray anti-căpușe. Iar dacă pe corp se prezintă o mușcătură pe care o suspectezi a fi de la o căpușă, primul pas pe care îl poți face este să te testezi.

Recent BARZA a lansat pe piața din România Testul RAPID pentru Boala Lyme cauzată de mușcătura de căpușă, fiind foarte ușor de utilizat și având o precizie de 90%.  Cutia conține 1 test tip casetă, poate fi făcut în orice moment al zilei și costă 55 lei.

1.jpg

Este nevoie de o picătură de sânge recoltată cu pipeta și picurarea acesteia în caseta de testare. După ce sângele este absorbit, adaugă 5 picături din flaconul cu soluția diluant. În 10 minute este posibilă detectarea anticorpilor specifici (IgM) în cazul infectării cu Borrelia, la 2-6 săptămâni după mușcătura de căpușă.

2.jpg

În cazul confirmării infectării, consultă de urgență medicul pentru prescrierea unui tratament cu antibiotice.

sursă foto 1

Un gând despre „Barza a lansat singurul test cu care poți depista acasă boala Lyme

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.